MUMMI I HUNDRE

I år ville finske Tove Jansson ha fylt 100 år. Hun var både forfatter og tegner, og er i Norge mest kjent som Mummitrollets "mamma". Men før hun debuterte som forfatter hadde hun vært aktiv som tegner og maler.
Under krigen laget hun politiske karikaturer med brodd mot nazismen og Finlands allianse med Tyskland. Hun utførte også altertavler og dekorative arbeider, bl.a. freskene i rådhuset i Helsinki og i Nordiska Föreningsbanken.

Hun debuterte som barnebokforfatter (under pseudonym) i 1933. Her har hun tegnet seg selv, omgitt av alle sine figurer.
André Bjerke oversatte fortellingene på norsk en gang på 1960-tallet. I hans oversettelse fikk trollene en dobbel m i navnet sitt. På finsk heter de Mumi.

Vi husker Mummitrollet som et uhyre kjedelig barne-TV med store dukker som gikk rundt og sa lite. En fortellerstemme fortalte oss barn hva som skjedde og hva de ulike figurene tenkte og følte. Det er først som voksen vi virkelig har fått sansen for alle de ulike figurene som bebor Mummidalen.

Tove Jansson mente selv at det var Lille My som skapte spenningen i bøkene hennes. Uten henne ville det bare være idyll, mente hun. Hun har selv uttalt at Lille My var den hun selv så opp til og ønsket å ligne.

Moren Signe Hammarsten-Jansson, sies å være modellen for selveste Mummimamma. Da hun dør, skriver Tove Jansson at det er blitt november i Mummidalen når man må klare seg uten Mummimamma.

Tove Jansson bodde store deler av sitt voksne liv sammen med sin partner og livskamerat grafikeren Tuulikki Pietilä. Hun skal være modell for figuren Too-Ticki.

Det er som sagt først i voksen alder vi har fått øynene opp for Tove Jansson og hennes fortellinger. Nå elsker vi Lille My og hennes litt trassige og rampete væremåte, og kjenner både litt skrekk og ærefrykt for Stinky.


Tove Janson døde i 2001. Bøkene hennes var da oversatt til mer enn 34 språk.
Mummi-produktene du ser bilder av her, finnes til salgs i Ganske Fints nettbutikk.

Kommentarer

Populære innlegg